Door persoonlijke omstandigheden is dit forum wat verslonst.
Ik hoop nu wel te kunnen opbouwen naar een gezellig forum


Welkom bezoeker,

Dit forum heeft niets met FB te maken, en is particulier{dat is ook de reden dat er geen duizenden leden zijn :cry: } Hier wordt wel gemodereerd, schreeuwers en ruziemakers zoals op Facebook worden hier verwijderd! ik hoop hier een gezellige groep samen te krijgen
Alleen voor gezellige bierdrinkers en hobby brouwers.

Schrijf u in als lid, het kost niets en u heeft de mogelijkheid ook om zelf uw account weer te verwijderen.
U bent wel verplicht om de leeftijd in te vullen!

Spammers, trollers, onruststokers, ruziezoekers, betweters worden hier verwijderd.
Hier zijn we voor onze hobby en respecteren elkaar. Ook al zou de bier gemengd worden met baby voeding. :o Als men het lekker vind, respecteer het. :mrgreen:

Proost!

FAMILIEBROUWERIJ CNUDDE VIERT HONDERDJARIG BESTAAN

Nog interessante berichten over bier gelezen?
Deel het met ons.
Gebruikersavatar
FijnproeversRobot
Site robot
Berichten: 378
Lid geworden op: 21 jan 2019, 08:40
jul 2019 09 18:21

FAMILIEBROUWERIJ CNUDDE VIERT HONDERDJARIG BESTAAN


Op 21 juni 2019 was het exact 100 jaar geleden dat brouwerij Cnudde werd opgericht. De brouwerij uit Eine (Oudenaarde) viert haar honderdjarige bestaan deze zomer met onder andere een wandelzoektocht en een bierfestival. Aan de brouwketel staat inmiddels al de vierde generatie brouwers. Op 28 en 29 september zetten de broers Lieven, Steven en Pieter Cnudde de lange geschiedenis achter de Oudenaardse biertjes Bruin Oudenaards en Bizon Kriekbier in de kijker met een groot feest.

Afbeelding
foto PDV
De geschiedenis van brouwerij Cnudde gaat terug naar 1919 toen Alfons Cnudde de zeepmakerij/brouwerij van Aimé Meheus in de Fabriekstraat in Eine koopt. Een jaar later al nam zijn zoon Omer de brouwerij over. Wanneer Omer in 1944 op 47-jarige leeftijd sterft, zet zijn vrouw Marie-Louise Van Heuverswyn met hulp van de knecht Dolf Mornie het werk in de brouwerij verder. In 1948 is het de beurt aan Louis Cnudde, zoon van Omer en vader van de huidige uitbaters, om de brouwerij over te nemen. Zijn nonkel Prosper bracht het bier in die tijd nog met paard en kar naar de cafés.

Begin de jaren ’50 werd de brouwerij grotendeels verbouwd. Deze gebouwen staan er nu nog, inclusief de koperen ketels waarin vandaag nog steeds het Cnudde-bruin ambachtelijk wordt gebrouwen. Nadat Louis in 1995 overleed, zetten zonen Lieven, Steven en Pieter Cnudde met behulp van brouwingenieur Jef Snauwaert van de brouwerij Roman de brouwactiviteiten verder. De broers vormen nu dus de vierde generatie van het familiebedrijf.
Kerkhofbier
Cnudde brouwt twee bieren. ‘Bruin Oudenaards’ is een typisch Vlaams oud bruin bier met een alcoholpercentage van 5 procent. Het wordt ook wel ‘Kerkhofbier’ genoemd omdat het water, waarmee het bier gebrouwen wordt, uit de boorputten in de buurt van het kerkhof van Eine komt.

‘Bizon Kriekbier’ is een rood fruitbier met een alcoholpercentage van 5,5 procent. De naam ‘bizon’ verwijst naar de Ohiobrug over de Schelde in Eine. Op elk van de bruggenhoofden staat een Amerikaanse bizon.
Kleinschalige productie
Lieven Cnudde: “Tot de derde generatie was het bierbrouwen een broodwinning. Dat is nu voor ons een hobby en we houden de productie dan ook bewust heel kleinschalig. Drie keer per jaar brouwen we telkens 5.000 liter. Het bier wordt uitsluitend in het Oudenaardse verkocht en dan in Eine in het bijzonder. Brouwerij Cnudde leeft dus eigenlijk nog steeds dankzij het drankgebruik van de Einenaren.”

Bron : http://www.madeinoostvlaanderen.be – Rani Cromphout


Bron: https://bierflash.wordpress.com/2019/07 ... g-bestaan/

Plaats reactie

Social Media