Hertog Jan karakter

Hertog Jan karakter

NEDERLANDSE ALE

Herinner je je het Dilemma van Arcen nog? We experimenteerden op de brouwerij met verschillende soorten hop en mout tot we twee prachtige bieren konden selecteren. Bierliefhebbers mochten vervolgens hun favoriet kiezen. Dat was nog niet makkelijk. Uiteindelijk won het mooie donkere bier. Dat kennen we nu als Hertog Jan Karakter, het is nog steeds heel geliefd. Terecht. Een fraai amberkleurig bier dat zijn fruitige en vooral moutige smaak ontleent aan ons Hertog Jan prestigemout. Een uitgelezen selectie van wel vier verschillende mouten! In essentie is Hertog Jan Karakter een Belgische Ale, een Belgische variant van de van oorsprong Engelse Ale. Natuurlijk gaven wij er vervolgens onze eigen Nederlandse draai aan.

KARAKTERISTIEKEN

Karakter Verrassend krachtig
Type Nederlandse ale van hoge gisting
Smaak Fruitig met volwassen bittertonen
Kleur Roodkoper
Alcohol% 7,5%
Drinktemp.  6-8°C

JOHAN OVER KARAKTER

Voor het Dilemma van Arcen brouwden we verschillende bieren waaruit de liefhebbers er één mochten kiezen. Ook mij werd gevraagd een bier te ontwikkelen. Dat werd Karakter. De smaak en de roodkoperen kleur krijgt het van de mouten die ik selecteerde, een blend van Munich, Amber en Karamelmout. 

Dat zorgt voor die zoete smaak en de licht bittere afdronk. Karakter is een mooi, krachtig amber bier waar je rustig voor kunt gaan zitten.

VAN CHARACTER VIA CARACTÈRE NAAR KARAKTER

In 1909 vestigde John Martin, telg uit een roemrucht Engels brouwersgeslacht, zich in België. Hij introduceerde er mooie amberkleurige Ales volgens de Britse traditie. Hij zei over zijn bieren: “Alleen kenners weten bieren zoals die van mij naar waarde te schatten”.

Blijkbaar waren er veel bierkenners in België want zijn Ales werden er zo populair dat de lokale brouwerijen ze massaal na gingen brouwen. Natuurlijk veranderde het bier daarbij iets van karakter maar de mooie volle kleur en de rijke moutsmaak bleven behouden. Van de Britse herkomst bleef in de benaming weinig over: ze werden Speciales Belges genoemd.

Deze nu Belgische speciaalbieren werden vervolgens ook in ons land populair. Een brouwer met de naam Gerard van den Broek had altijd al een zwak gehad voor de Britse Strong Ales en zag een mogelijkheid om iets met zijn voorliefde te doen. De populariteit van de Belgische Ales overtuigde hem ervan dat de tijd rijp was voor een mooie Nederlandse Ale, een volmoutbier met een lichte bitterheid.

Onze Gerard ging dus naar een mouter en maakte samen met hem een geheel eigen mengsel van moutsoorten voor het nieuw te brouwen bier. Er zitten wel 4 verschillende typen mout in het mengsel met als naam: HJM. Hertog Jan Mout.
Met dit mout brouwde hij een donkere Ale van hoge gisting. Hertog Jan Karakter. Een Ale met inderdaad een geheel eigen karakter. Een beetje Engels, een beetje Belgisch maar toch ook echt Nederlands. Anders dan alle anderen. Hertog Jan Karakter.

 

 

Bron: Hertog Jan

Deze site is een onderdeel van het bier fijnproevers forum