Hertog Jan Lentebock

HERTOG JAN LENTEBOCK

OM DE LENTE MEE TE VIEREN

 

GOUDGEEL SEIZOENSBIER

Hertog Jan Lentebock is een goudgeel seizoensbier met een fruitige smaak en ‘n stevige afdronk. Van origine is het een Märzenbier. Deze traditie ontstond in Duitsland toen daar het brouwen in de zomer werd verboden. Dit gebeurde met open vuren in het veld en leverde op die manier brandgevaar op. Dus brouwde men in de maand maart (Märzen) een goed houdbaar bier dat onder de grond bewaard werd. Vaak lagen de kelders onder de schaduw van een grote kastanjeboom om het bier zo koel mogelijk te houden. Gedurende de zomer haalde men af en toe een vat naar boven. Met onze moderne methodes en technieken hoeven we tegenwoordig geen speciaal houdbaar bier meer te brouwen. Maar omdat we het zo verschrikkelijk lekker vinden vieren wij elk jaar de nieuwe lente met dit heerlijke bier.

KARAKTERISTIEKEN

Karakter Traditioneel voorjaarsbier
Type Seizoensbier van hoge gisting
Smaak Romig en fruitig
Kleur Goudgeel
Alcohol% 7,2%
Drinktemp.  6-10°C

HAN OVER LENTEBOCK

Lentebock is altijd een van mijn lievelingsbieren geweest, ook toen het nog Meibock heette. Het is een lekker fris voorjaarsbier, een mooi speciaalbier. De smaak is fruitig met een stevige afdronk, een beetje zoet met een fris zuurtje. 

Je kunt er appel en peer in proeven, en het heeft een hint van honing. Als je Lentebock proeft is het voorjaar. Kan het mooier? Een lekker lentezonnetje, overal vrolijkheid én zo’n goudgeel glas heerlijke Lentebock! Dat noem ik genieten!

VAN ONDERGRONDS BIER TOT OFFICIEEL FEESTBIER

In 1539 verbood de vorst van Beieren het bierbrouwen in de zomer. De vuren onder de ketels in het droge zomerveld vormden een gevaar voor brand. De mensen van Beieren hielden echter te veel van hun bier om zo lang zonder te kunnen. Ze brouwden elk jaar in maart een lang houdbaar bier. Met meer hop, meer alcohol en meer zuren. Dit noemden ze maartbier, Märzen.

De vaten bewaarden ze in grotten en diepe kelders. Zo bleven ze koel. Bovenop de kelders plantten ze een paardenkastanjeboom die met zijn dikke bladerdak de grond nog eens extra tegen de zon beschermde.

Elk jaar brouwden de boeren en bakkers van Beieren hun lentebier en dronken er gedurende de zomer van. Tot op een dag de toenmalige vorst van Beieren, Ludwig de eerste, met Therese van Saxe Hildeburghausen wilde trouwen. Ze gaven een groots huwelijksfeest op een enorm weiland in de stad München. Behalve gebraden Hendl (haantjes) en vette Weisswurst mocht op zo’n feest het bier natuurlijk niet ontbreken. Waar moest het vandaan komen? De nieuwe oogst was nog lang niet geschikt om van te brouwen.

De mensen van Beieren openden de kelders onder hun weilanden en rolden er vaten uit. Op naar München! Tijdens het feest in de stad dronken de duizenden aanwezigen vele vaten van het Märzenbier leeg. Het werd zo’n succes dat men besloot dit feest vanaf dat moment elk jaar te houden. In de jaren die volgden werd het Oktoberfest Märzen wel aangepast aan smaak en techniek maar bleef het in essentie hetzelfde bier.

De brouwers te Arcen wilden dat legendarische bier natuurlijk ook graag eens brouwen. Ze creëerden een eigen variant, ons huidige Lentebock. Na het geproefd te hebben vonden ze het zonde om tot oktober te wachten met zo’n lekker fris lentebier. En zo werd het traditionele Oktoberfesten bier in Nederland het ideale bier om de Lente mee te vieren.

Bron: Hertog Jan

Deze site is een onderdeel van het bier fijnproevers forum