Steenbrugge Wit-Blanche

Het geheim van het abdijbier Steenbrugge is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In Steenbrugge Wit wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.

Het abdijbier Steenbrugge Wit-Blanche is een tarwebier gebrouwen met 40% ongemouten tarwe en 60% mout. Het heeft een verfrissende smaak en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op koriander en curaçao. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles. Steenbrugge Wit-Blanche wordt gegist met een eigen Steenbrugge-giststam van hoge gisting, die een fenolisch gerookt aroma geeft samen met een waarneembare fruitigheid. STeenBRuGGe Wit-Blanche ondergaat een tweede gisting op fles. Tijdens de afvulling wordt een hoeveelheid suiker en gist toegevoegd die in de ‘warme kamer’ vergist tot alcohol en koolzuurgas. Daarom hebben de bieren op fles enerzijds een licht hogere alcoholgraad dan hetzelfde bier op vat. De gistresten op de bodem van de fles beschermen het bier tegen oxidatie en dus tegen snelle veroudering van de smaak.

5%ALCOHOLPERCENTAGE

4°CSERVEERTEMPERATUUR

Soort Witbier
Gisting Hoge gisting
Geur/Aroma Fruitig, lichtgerookt gistingsaroma
Smaak Fris, tarwe, koriander, curaçao schillen
Kleur EBC: 7
Bitter EBU: 11
Zoetheid 1/5
Combineert goed bij Mosselen, sashimi, witschimmel

 

Bron: Swinkels Family Brewers

Deze site is een onderdeel van het bier fijnproevers forum